© LMP De Witte Hemel 2014, last updated 6 - 6- 2020
Atelier De Witte Hemel

Monument De Witte Hemel

De Witte Hemel is een klein keuterboerderijtje in het Gelderse Drempt. Boerderij De Witte Hemel komt al voor op handgeschreven documenten van rond 1820. De boerderij is typerend voor de omgeving. Maar zowel over de lokatie zelf als over de boerderij is een interessant verhaal te vertellen..............

De Plek

De naamgeving van de boerderij is de meest authentieke verwijzing naar de Oude Tijd. In het oud-Duits staat 'Witte Hemel' voor 'Weidliche Heimal'. Dit betekent zoveel als; gewijde Markeplaats. De plek waar de boerderij op gebouwd staat, is veel ouder dan de boerderij zelf; de Markeplaats was in heel vroeger tijden namelijk een officiële plaats waar recht werd gesproken. Er werden geen vonnissen uitgevoerd. De plek van De Witte Hemel werd gekozen omdat het centraal en droog aan een oude handelsroute lag, op de uiterste punt van een droge stuifduin. Deze is ontstaan in de oertijd. De bebouwing in het dorp kwam vermoedelijk rond de achtste eeuw na Christus op. Er mag op de gronden rondom de boerderij niet worden gebouwd, het is archeologisch agrarisch gebied en landschappelijk van duidelijke waarde.

De Boerderij

De Witte Hemel zelf bestaat uit twee voorkamers, een keukentje, de melkkelder en een Deel .    De vroegere bewoners hadden maar een kleine keuterboerderij. Ze waren zelfvoorzienend met een koe en twee varkens. Er zit ook een oude Kalkput achter de boerderij echter nu wel ondergronds . Men verkocht de witte kalk aan boeren uit de omgeving om hun stallen te witten. De kalkput was natuurlijk een mooie bijverdienste. De boerderij heeft nog steeds de oude elementen van vroeger zoals de bedstedes, de melkkelder en het varkenshok in de Deel, de kleurstellingen, de dennebomen uit eigen bos vormen weer de sporen van het dak het is van binnen en van buiten een gemeentelijk monument.

Huidige functie

De Witte Hemel is als woonhuis en galerie/atelier in gebruik. Het prachtige keuterboerderijtje is van binnen en buiten te bezichtigen, een  kruidentuin, boerenbloementuin, moestuin en dieren, waaronder de zeldzame wolvarkens. U kunt bij ons ook minivarkentjes knuffelen; een sensiviserende activiteit voor jong en ouder… “Feelness “ is de therapeutische belevings activiteit dmv varkentjesknuffelen, voor kinderen of volwassenen met een autischtische beperking. Om op De Witte Hemel letterlijk de sfeer te proeven is er een besloten theecafe………...

Galerie en Atelier De Witte

Hemel    

De Witte Hemel is een Galerie en tegelijkertijd werkatelier.                                In het Galerie-Monument worden bij gelegenheid exposities, Dagcursussen, Masterclass en andere unieke kunstactiviteiten gehouden.                        De bijzondere invalshoek van Galerie De Witte Hemel is dat men een dynamische combinatie maakt van het Monument, de sfeer van rust en natuur. In de Galerie is een permanente expositie van het werk van Liesbeth Pieterse te bezichtigen. De boerderij, de Galerie, theetuin zijn altijd te bezoeken, maak wel even een afspraak!!!